Codi Secret

CODI SECRET: TENSIÓ COOPERATIVA

En l’univers dels jocs de taula de vegades apareix un autor que captiva per igual públic i crítica gràcies a la mecànica i al disseny dels seus jocs. Alguns autors tenen un cert aire de misticisme, com el Rei Mides, i tot allò que toquen ho converteix en or. És el cas del sempre genial Vlaada Chvátil, creador de jocs de prestigi com Galaxy Trucker, Trought The Ages o Mage Knight. L’any 2015 el bon jan d'en Vlaada va dissenyar un joc per a tota la família, de duració limitada i fàcil d’explicar (un joc dels anomenats party), anomenat Codenames (Codi Secret en català).

Aquest fantàstic joc va ser guardonat amb l’Spiel de Jahres (joc de l’any) el 2016, el premi més important al que pot aspirar un joc de taula. Què el fa tan especial? La seva millor virtut és que tots els jugadors hi participen, ja sigui el seu torn o el del rival. No hi ha moments per avorrir-se. Codi secretés, a diferència d’altres parties, un joc amb una notable tensió. Les neurones dels jugadors trauran fum mentre intenten deduir què vol dir el líder.

On s’amaguen els espies?

Codi Secretés un party que agrada a tothom. Els jugadors es divideixen en equips: els vermells i els blaus. Fins a vuit jugadors poden gaudir d’aquest joc que barreja intriga, espies i claus secretes. Un jugador de cada equip actua com a líder i en aquest recau part del pes de l’equip. Sobre la taula de joc es despleguen 25 cartes que formen un quadrat de 5x5. Ambdós líders tenen a la seva disposició una targeta amb la formació de la quadrícula 5x5 i el que s’amaga al revers de cada carta.

Les cartes tenen dues cares. Per una banda, la cara que veuen els jugadors te una única paraula que acostuma a admetre varies accepcions per tal que els jugadors puguin connectar millor els conceptes, i a l’altra cara de les Cartes de Conceptes, així es diuen, hi pot haver un civil, o bé un agent secret de color blau o vermell o el temut assassí. El líder, que com hem dit sap on s’amaga cada agent i on són l’assassí i els civils, ha de dir una única paraula i un número. La paraula intentarà connectar tants conceptes com sigui possible, mentre que el número precisament indica quants conceptes ha pensat el líder que poden desxifrar els jugadors. Si per exemple el líder diu “Tarantino 2”, pot ser que conceptes com pistola o pel·lícula siguin relativament fàcils d’esbrinar, però algun jugador pot marcar-ne d’altres no tant obvis com ball o Hollywood. És important que el líder interpreti què pensaran els companys sobre la seva pista perquè no tots tenim els mateixos referents al cap. Cada equip intentarà dilucidar què vol dir el líder. Una vegada desxifrada la pista, els jugadors hauran de dir quin concepte creuen que és, escollint una de les cartes. Si l’encerten, segueixen jugant. Si és l’assassí, el joc s’acaba. Si és un civil o un agent de l’altre equip, passen el torn sense conseqüències, tot i que en aquest últim cas se li dona un punt gratuït a l’altre equip.

Una gran família perquè la diversió no s’aturi

Ja tens ganes de provar-lo, oi? Codi Secretés un joc que encaixa perfectament amb aquell grup d’amics amb el que us reuniu per dinar o amb els que aneu a passar el cap de setmana a una casa rural. Fàcil d’explicar i fàcil de jugar-hi. Codi Secret compta amb diverses ampliacions que Devir ha decidit publicar al nostre país.

La caixa bàsica es diu Codi Secret. En aquest joc hi trobaràs 200 cartes a doble cara, per tant, els conceptes arriben als 400. Hores i hores de diversió perquè cap partida s’assembli a l’anterior. Per primera vegada i en autèntica exclusiva, Devir ha tret al mercat Codi Secret, el joc complet traduït al català perquè puguem gaudir en la nostra llengua aquest joc tan addictiu.

A més a més del joc bàsic, en català i espanyol, Codi Secret disposa de dues variacions. I és que el bo del Vlaada també va dissenyar Codi Secret: imatges. Aquest joc li fa una volta al concepte original. En comptes de paraules escrites apareix un dibuix que està subjecte a múltiples interpretacions per part del líder i dels jugadors, fent encara més complicada la interpretació de les pistes. Encara més diversió! Esmola el teu enginy i ajuda els companys a trobar els espies del teu equip.

Per acabar la família d’aquest gran joc, Devir ha publicar Codi Secret: Duo en el que el talent creatiu de Vlaada Chvátils’uneix al d’Scot Eaton (dissenyador de Blend off!) per crear un joc cooperatiu amb tota la profunditat temàtica de Codi Secret. Troba els diferents agents al voltant del món tot cooperant en aquest joc pensat per a dos o més jugadors.

Un party perquè hi juguem tots

Menció especial per a l’il·lustrador, Kučerovský. Les precioses il·lustracions d’aquest artista decoren amb un to proper al còmic les targetes d’espies, l’assassí o els civils. Molt bona feina! Et podem assegurar que els teus amics voldran jugar una vegada i una altra a aquest joc tan bon punt el provin i es piquin entre ells.

Codi Secretés un joc que té una capacitat enorme de reinvenció a cada partida, gràcies als 400 conceptes que conté, al fet que el líder pugui anar rotant d’una partida a una altra i a la realitat quecadascú de nosaltres tenim una manera diferent de pensar. Fins i tot amb el mateix nombre de persones (o equips) podeu jugar diverses partides seguides sense que se us faci repetitiu. I si hi ha algú que triga massa a pensar la seva jugada, la caixa inclou un rellotge de sorra perquè l’utilitzeu sense pietat limitant el temps d’actuació. Codi secret ho té tot!