Lacrimosa, el joc de taula sobre la vida i l’obra de Mozart

 

Creat per Gerard Ascensi i Ferran Renalias i amb il·lustracions de Jared Blando i Enrique Corominas, Lacrimosa posa damunt la taula una proposta diferent amb una temàtica original i components de gran qualitat.

Introducció

Senyores i senyors, lamentem comunicar-los que Wolfgang Amadeus Mozart ha mort. El seu traspàs prematur ha deixat a mitges l’obra en la qual estava treballant, el Rèquiem. Què pot fer Constanze, la seva vídua, per veure aquesta obra acabada i cobrar la feina?

Aquest és el punt de partida de Lacrimosa, un joc creat per Gerard Acensi i Ferran Renalias. Els jugadors adopten el paper d’un antic mecenes de Mozart, a qui la vídua demanarà ajuda per tal de finançar els moviments pendents del Rèquiem i de pas rememorar les vivències que van protagonitzar al costat del seu difunt marit, que quedaran recollides en unes memòries.

Més que un joc musical, Lacrimosa es presenta com un joc biogràfic que repassa vida i obra del mestre del classicisme que es va erigir en un dels compositors més influents de la història.

El tauler principal

El tauler principal de Lacrimosa està format per tres seccions.

A la part superior es poden aconseguir cartes d’obra (composicions musicals) i de memòria (moments específics de la vida de Mozart). Les cartes poden tenir costos i recompenses variables segons la seva posició en el taulell.

Al centre hi ha un mapa d’Europa occidental que marca les rutes dels viatges que va fer Mozart en vida. Els jugadors es podran desplaçar pel mapa per reconstruir les memòries del compositor, aconseguir objectius secundaris o recompenses.

A la part inferior del tauler hi trobem la partitura del Rèquiem. Com a mecenes de Mozart, la nostra feina serà trobar altres compositors que acabin d’escriure els cinc moviments pendents. Aquests cinc moviments són: Kyrie, Sequentia, Offertorium, Sanctus i Agnus Dei i cadascun d’ells té espais d’instrumentació que caldrà anar cobrint. Part de la puntuació final de partida dependrà d’un joc de majories en els diversos moviments del Rèquiem.

La moneda del joc és el ducat, una divisa que juntament amb els punts de relat servirà tant per comprar cartes com per pagar les despeses de viatge o finançar les parts inacabades del Rèquiem.

El tauler personal

Cada jugador tindrà a la seva disposició un tauler personal en el qual col·locaran les seves cartes per dur a terme accions, portaran el registre dels diferents marcadors i gestionaran recursos al llarg de la partida.

El tauler, de tres capes, representa el diari del mecenes, on aquest ha recopilat les vivències al costat del gran compositor: records, obres encarregades, inversions, viatges, presentacions en teatres i corts reials, etc. També hi ha anotacions referents a la contribució per acabar el Rèquiem.

Aquest tauler destaca per les ranures de la part superior i inferior on es col·locaran les cartes cada torn. Depenent d’on es juguin les cartes, es desencadenaran efectes y resultats diferents.

La secció superior fa referència a les Vivències, ja que és on es col·locaran les cartes de memòria per obtenir el benefici de la meitat superior, que permetrà dur a terme accions. La part inferior és la secció de Relat, que permetrà acumular recursos que es podran emprar en la ronda següent. D’aquesta manera es podran obtenir punts de talent de Mozart, punts de ruta o punts d’escriptura musical.

Al centre del tauler personal hi trobem marcadors per portar el compte dels punts de relat. Al marge esquerre hi trobem el marcador de finances, que mostra les fluctuacions del nivell econòmic en cada torn. Finalment, al marge dret, hi ha el panell d’instrumentació del Rèquiem, on els jugadors podran usar fitxes per completar els diferents moviments de la partitura finançant un dels dos compositors possibles. En aquest espai també col·locaran targetes dels compositors que escriuen el Rèquiem que poden anar reportant beneficis.

La partida

Lacrimosa es juga al llarg de 5 rondes, que representen diferents períodes de la vida artística i personal de Mozart. Cada ronda compta amb 4 torns i una fase de manteniment. En el seu torn, cada jugador escollirà quines accions durà a terme en funció de les cartes que tingui a la mà i dels recursos que tingui en el seu tauler personal.

Els jugadors tenen al seu abast 5 accions. Podran encarregar composicions, documentar records, representar o vendre una obra musical, viatjar o finançar els moviments pendents del Rèquiem. Aquestes accions reportaran noves cartes, recursos o punts de victòria als jugadors.

Un cop tots els jugadors hagin completat els 4 torns es desencadena la fase de manteniment, que al seu torn donarà pas a una nova ronda. En aquesta fase s’obrirà un nou mercat de cartes, es revelarà una nova carta de bonificació, s’ompliran els espais buits del mapa i es donarà la volta als que quedin. També serà el moment en el qual els jugadors recolliran els recursos que hagin anat acumulant al llarg de la ronda.

Lacrimosa és un títol en el qual els jugadors han d’interactuar amb tot el tauler i amb multitud de components. Es poden dur a terme diferents estratègies en múltiples partides, ja que les possibilitats d’obtenir punts de victòria són molt amplies. També ho permet el fet de tenir una preparació variable, amb components que canvien d’una partida a l’altra. T’enfocaràs en recórrer les corts europees, complint objectius secundaris optatius? Preferiràs omplir la partitura incompleta amb fitxes d’instrumentació? O potser t’inclinaràs a representar i vendre les obres de Mozart, per tal que la seva memòria visqui en la seva música?

Triïs el camí que triïs, el teu objectiu sempre serà el mateix: passar a la història al costat de Mozart com el seu mecenes més important i fidel.

El mode solitari: la història de Schikaneder

Com és costum en els jocs propis de Devir, Lacrimosa inclou un mode solitari, dissenyat pels mateixos creadors del joc. En aquesta modalitat, el jugador s’enfrontarà ni més ni menys que a Emanuel Schikaneder, amic personal de Mozart amb qui va compondre la famosa òpera La Flauta Màgica.

El repte consisteix a superar Schikaneder, que comença la partida amb un cert avantatge. I és que quan va morir Mozart, Schikaneder va donar tots els diners de la representació de La Flauta Màgica a Constance, la vídua. Seràs capaç de superar-lo?

 

Punt de venda

Vols que el teu nom quedi gravat en la història de la música? Reserva el teu Lacrimosa avui mateix en els nostres Punts de venda.